17 augustus 2011

De Euroregering komt er aan!
Duitsland en Frankrijk streven naar een centraal geleid economisch beleid binnen de eurozone. Dat bleek dinsdag na overleg tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy.

'Ons eerste voorstel is om een echte economische regering te vormen voor de eurozone', stelde Sarkozy. 'Die zal bestaan uit regeringsleiders en zal twee keer per jaar bijeenkomen, of vaker als dat nodig is.' De euroregering zou een vaste voorzitter moeten krijgen, die voor 2,5 jaar wordt benoemd. De huidige EU-president Herman Van Rompuy is volgens Merkel en Sarkozy momenteel de beste kandidaat voor die functie.

Merkel gaf verder aan dat eurolanden hun begrotingsbeleid voortaan moeten aanpassen als dat vanuit Brussel wordt geëist. De Europese Commissie moet volgens haar grotere bevoegdheden krijgen om landen, die zich niet aan de regels houden, te straffen. De beide regeringsleiders willen daarnaast dat alle eurolanden de maximale omvang van hun overheidstekort in hun grondwet vastleggen.
Merkel en Sarkozy onderstreepten hun toewijding aan de redding van de eurozone.

Vergroting noodfonds
De vergroting van het noodfonds voor eurolanden is volgens de Franse president niet aan de orde. Volgens hem zit er nog genoeg geld in het fonds en zal er bij elke vergroting kritiek blijven dat het vangnet te klein is. 'Als we het verdrievoudigen, vraagt iemand op de volgende persconferentie, waarom we het fonds niet verviervoudigen. Er zit een omvangrijk bedrag in het fonds, daar gaan we serieus mee om.'
Wat velen van ons al zagen aankomen, wordt nu waarheid. Er komt een economische regering in Europa! Frankrijk en Duitsland hebben zojuist besloten om het laatste restje van onze soevereiniteit volledig af te breken en inderdaad een Tranfer Unie op te richten, waarbij spilzuchtige landen niet gestraft worden voor hun slechte beleid, maar de economisch sterke lidstaten blijvend opdraaien voor de schulden van zwakkere lidstaten. De regeringen van zwakke landen kunnen nu vrolijk en ongehinderd doorgaan met uitgeven. Nederland en Duitsland betalen de rekening.

Terwijl ons nieuwe, forse en vooral blijvende bezuinigingen staan te wachten, stegen bijv. de Griekse uitgaven in de eerste helft van dit jaar met maar liefst 9%, mede dankzij ons belastinggeld.