23 augustus 2011

Elektronische tattoo houdt u in de gaten
Een nieuwe superdunne sensor kan als een tattoo op de huid geplakt worden en zo onder meer patiënten controleren.
Het apparaatje heeft naast medische, ook game en spionage doeleinden.
De sensor doet denken aan een soort tattoo. Net als een tatoeage lijkt het superdunne apparaatje op te gaan in de huid. De sensor is nog dunner dan een menselijke haar, beweegt mee met de huid en kan een beetje ineen worden geduwd en uit elkaar worden getrokken. De sensor wordt op dezelfde manier als de nep tatoeages aangebracht. Het apparaatje bevindt zich op papier en verplaatst zich door water naar de huid.

Het werkt
De sensor blijkt goed te werken. De onderzoekers maten er al de elektrische activiteit in benen, de hersenen en het hart mee. 
 

Klein
Deze micro-electronische technologie is super klein en zit niet in de weg. Bovendien zouden de metingen van de sensor wat nauwkeuriger zijn dan andere apparaten, omdat de sensor niet hindert.  

Adhesie door middel van Vanderwaalskrachten

De schrijvers van het onderzoek noemen hun techniek een ‘epidermisch elektronisch systeem’ (EES), wat een dure benaming is voor ‘huidelektronica’. Het apparaatje zit enkel met Vanderwaalskrachten aan de huid vast. Dit zijn aantrekkingskrachten tussen atomen en moleculen, dus er is geen ander materiaal (zoals lijm) nodig om adhesie met de huid te verkrijgen. Stroomvoorziening kan gedaan worden met silicium-zonnecellen, of met inductiestroom. Dat laatste kan handig zijn voor toepassingen onder kleding, waar geen zonlicht bij kan komen. Maar toekomstige toepassingen kunnen ook condensatoren en batterijen integreren in het ontwerp. 

Twee weken
Experimenten tonen aan dat de sensor de huid niet irriteert. Enige nadeel is dat de huid zich regelmatig ‘ververst’ en oude cellen laat vallen. Op een gegeven moment laat de sensor dus los. Heel concreet betekent dit dat een nieuwe sensor om de twee weken moet worden bevestigd.
Niet alleen patiënten zouden gebaat zijn bij de sensor. Ook gamers kunnen er veel aan hebben. Als de sensor op de keel wordt bevestigd, kan deze het verschil voelen tussen woorden als ‘links’ en ‘rechts’. Mogelijk stelt de sensor gamers in de toekomst in staat om personages in spellen met de stem aan te sturen.

Bron: http://www.scientias.nl/elektronische-tattoo-houdt-u-in-de-gaten/44523