29 oktober 2011

Amerikaans bedrijf wil websites wereldwijd offline kunnen halen zonder rechter


Domeinnamen op non-actief
Nu dictators lijken uit te sterven, vroegen we ons af hoe dictatuur 2.0 eruit ziet. Nou we weten het inmiddels, dat is het bedrijfsleven. Neem nou Verisign, het Amerikaanse bedrijf dat de internet domeinnamen .com en .net domeinen beheert. Zij hebben de mogelijkheid om domeinnamen op non-actief te kunnen zetten zonder tussenkomst van een rechter. Verisign wil de domeinen offline kunnen halen, op verzoek van elke overheid of gerechtelijke dienst, zelfs op vraag van "quasi-gouvernementele organisaties". Als reden voor een dergelijke handeling geeft het bedrijf aan dat het domein 'beledigend' moet zijn, een bewoording die wel heel veel ruimte laat voor interpretatie.

Het verzoek is al ingediend
Verisign heeft nu een verzoek ingediend bij de ICANN, de organisatie die de top level domeinen maakt, de domeinnamen toekent en IP-adressen uitdeelt. Als de ICANN instemt, krijgt Verisign - en dus indirect elke Amerikaanse overheidsdienst - direct zeggenschap over .com- en .net-domeinnamen, en dat niet alleen in Amerika, maar wereldwijd!
Internetbeveiligers en burgerrechtenorganisaties, zoals de Electronic Frontier Foundation en de American Civil Liberties Union, steigeren. Ze stellen dat een dergelijke actie het beroemde eerste amendement van de Amerikaanse grondwet rond de vrijheid van meningsuiting schendt.
Verisign heeft Amerikaanse overheidsdiensten, zoals de Immigratie- en Douanedienst, al eerder geholpen met de inbeslagname van sites, die betrokken zouden zijn bij de verkoop van namaakgoederen of het vergemakkelijken van online piraterij. De dienst deed dat wel op verzoek van een rechtbank, meldt The Register.

Alle .com sites scannen op malware
Verisign wil ook toestemming om eens per kwartaal alle .com sites te scannen op malware. Dat zou dan een "louter informatief" veiligheidsrapport opleveren aan het adres van de beheerder van het domein.