7 oktober 2011

Meteorenregen dit weekend?
Er bestaat een mogelijkheid dat we komende zaterdagavond 8 oktober 2011 in Nederland gedurende korte tijd een meteorenregen kunnen zien, gevormd door de jaarlijks terugkerende meteorenzwerm van de Draconiden.


Normaal levert deze zwerm weinig extra meteoren op, maar volgens diverse onderzoeken beweegt de aarde op deze avond door een stofwolk met hogere dichtheid dan normaal, waardoor we tijdens het maximum wellicht één tot tien vallende sterren per minuut kunnen zien..... 600 per uur.

Vallende sterren zijn geen echte sterren die naar beneden vallen, maar kleine steentjes die vanuit de ruimte de dampkring van de aarde binnendringen. De lucht remt het steentje af. Het wordt heet en verdampt op een hoogte van zo’n tachtig tot honderd kilometer. Dit lichtverschijnsel noemen we dus een meteoor.
 

De meteorenzwerm is genoemd naar de radiant die ligt in het Noordelijke sterrenbeeld Draak (Draco). De Canadese sterrenkundige Paul Wiegert verwacht zelfs 1000 meteorieten per uur. De radiant – het punt waar de meteoren allemaal vandaan lijken te komen – ligt in het zenit, dat is het punt recht boven je hoofd. Daarmee hebben we ook meteen het probleem van die mogelijke regen, want de maan gaat flink storen. 

NASA waarschuwt voor een ongebruikelijke meteorenregen en –storm. Bovendien vormt het een bedreiging voor het ruimtestation en de satellieten.

Het is 12 oktober Volle Maan, dus tijdens het maximum van de Draconiden zal de maan roet in het eten kunnen gooien. De International Meteor Organisation (IMO) denkt dat we daardoor slechts 5 tot 20% van de Draconiden echt kunnen zien en dat betekent dat je moet rekenen op 1 meteoor per minuut of minder. Het maximum valt in de periode tussen 18.00 en 23.00 uur Nederlandse tijd en de meest waarschijnlijke tijd van de echt piek is rond 22.00 uur. De Draconiden worden veroorzaakt door het stof dat is achtergelaten door de periodieke komeet 21P/Giacobini-Zinner, die eens per 6,6 jaar om de zon draait.  

The Dragons Eyes-Space Station in Danger