30 november 2011

Noorse schutter voor gek verklaard: officieren van JustitieOSLO (ANP) - Anders Behring Breivik was crimineel gestoord, toen hij 77 mensen vermoordde in Noorwegen en zal vermoedelijk naar een psychiatrische afdeling worden gestuurd, mogelijk voor de rest van zijn leven, zeiden officieren van justitie afgelopen dinsdag op basis van een forensisch onderzoek.

Twee psychiaters die de 32-jarige rechtse extremist sinds zijn twee aanslagen op 22 juli jl. onderzochten, concludeerden in hun rapport, dat zij dinsdag hebben overgedragen aan de Oslo rechtbank, dat hij na verloop van tijd 'paranoïde schizofrenie' ontwikkelde.
Aanklagers zeiden dat als de diagnose wordt bevestigd door een gerechtelijk geneeskundig bestuur, ze voor hem zouden vragen te worden veroordeeld tot "verplichte geestelijke gezondheidszorg," mogelijk voor het leven, in plaats van de gevangenis.
"De deskundigen beschrijven aldus een persoon, die zich bevindt in zijn eigen waanvoorstellingen universum, waar al zijn gedachten en daden worden beheerst door deze illusies," vertelde aanklager Svein Holden de verslaggevers te Oslo.
 

De twee experts die 13 interviews over meer dan 36 uur deden met de rechts-extremist, beschreven in hun 243-pagina's tellende rapport: “een persoon met grandioze illusies, waarbij hij gelooft dat hij kan bepalen wie zal leven en wie zal sterven”, zei Holden.
“Hij pleegde deze executies uit liefde voor zijn volk zoals hij het
​​omschrijft”, zei Holden.
Op 22 juli plaatste hij allereerst een autobom buiten de overheidsgebouwen in Oslo, en doodde daarbij acht mensen.
Vervolgens ging hij naar het eiland van Utoeya, ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van Oslo, waar hij, vermomd als een politieagent, bijna anderhalf uur doorbracht, methodisch schietend, en doodde nog eens 69 mensen, die op zomerkamp waren. De meesten van hen waren tieners.
 

De moorden waren notabene de dodelijkste aanslagen gepleegd in Noorwegen sinds de Tweede Wereldoorlog, en schokte de normaal rustige natie diep. En dit gebeurde uit ‘liefde’?
Hoewel hij de feiten heeft toegegeven, heeft Behring Breivik geweigerd schuld te bekennen, bewerend dat hij een oorlog aan het voeren was en dat zijn acties 'gruwelijke maar noodzakelijk’ waren.

De bekende moordenaar, die eerder zei dat hij op een kruistocht was tegen het multi-culturalisme en de "islamitische invasie" in Europa, voorspelde, op basis van de psychiatrische evaluatie, een scenario, waarbij zijn vermeende organisatie, “de Tempeliers, de macht in Europa zullen overnemen, en hij zichzelf naar voren zet als de toekomstige voorlopige regent in Noorwegen".

De populistische rechtse en anti-immigratie Progress partij, die Behring Breivik eens als lid achtte, eiste een nieuwe evaluatie over de schutter.
"Het is volkomen onbegrijpelijk en vreemd dat een persoon die deze daden zo gedetailleerd heeft gepland en die zich heeft bewezen, in staat te zijn tot deze dingen, ontoerekeningsvatbaar zou moeten worden verklaard," vertelde de leider van deze partij, Per Sandberg, aan de
VG daily's online editie.
Onder de overlevenden van het eiland bloedbad zijn reacties gevarieerd.

De psychiatrische evaluatie zal nu worden onderzocht door een commissie van forensische deskundigen voor de rechtbank, die meestal deskundige aanbevelingen volgt, hetgeen een laatste beroep doet op de vraag of Behring Breivik crimineel krankzinnig moet worden beschouwd.
De uiteindelijke conclusie zal alleen invloed hebben op de veroordeling en mag geen invloed hebben op het strafproces om zijn schuld te bepalen. Dit strafproces zal volgens planning beginnen op 16 april 2012 en ongeveer 10 weken in beslag nemen.

Wanneer hij crimineel gestoord wordt verklaard en veroordeeld tot een gesloten psychiatrische zorg, zal een rechter deze veroordeling om de drie jaar herzien.
Als hij herstelt van zijn ziekte, zou hij theoretisch kunnen worden overgebracht naar een gevangenis, wanneer hij als een bedreiging voor de samenleving wordt beschouwd. Hij zou ook kunnen worden vrijgelaten indien het tegenovergestelde scenario zich zou presenteren!!
Zijn vrijlating wordt echter beschouwd als een zeer onwaarschijnlijk scenario, en een aantal advocaten van overlevenden en familieleden van de slachtoffers hebben gezegd, dat ze er op vertrouwen dat hij voor de rest van zijn leven opgesloten blijft.

Aangezien ons hele rechtssysteem wordt gecontroleerd door de Illuminati, ben ik daar nog niet zo zeker van…

Vertaald: Marion