28 december 2011

Turkije geeft bosbrand-terreurcampagne tegen Griekenland toe


Turkse overheid moordt, provoceert en zet tegenstanders gevangen…Zoals veel Grieken al vermoedden, blijken de bosbranden die aan het einde van de jaren '90 het land teisterden, inderdaad aangestoken door Turkse geheime agenten. 

Vrijwel geheel verzwegen in de reguliere Westerse media (doodsbang als men is voor de reacties van de grote aantallen Turkse immigranten in Europa): de Turkse oud premier Mesut Yilmaz heeft toegegeven dat de Turkse geheime dienst aan het einde van de jaren '90 een geheime terreurcampagne tegen Griekenland heeft gevoerd door doelbewust bossen in brand te steken. Eveneens hardnekkig genegeerd in onze media: de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu verklaarde deze week dat de banden met Iran 'nog nooit zo goed als nu' zijn geweest, en dat Turkije nooit zal meewerken aan een militaire operatie tegen de islamitische republiek. 

Geruchten nu bevestigd
In Griekenland gingen er al veel langer geruchten over rond, maar nu is het officieel bevestigd: de massale bosbranden die een aantal Griekse eilanden tussen 1995 en 1998 teisterden, zijn daadwerkelijk aangestoken door agenten van de Turkse geheime dienst. Griekse politici reageerden gisteren woedend op de in de krant Birgun gepubliceerde ontboezemingen van Mesut Yilmaz, die drie keer premier van Turkije is geweest. De Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Panos Panayiotopoulos, zei dat de onthullingen 'een zware schaduw werpen op de Grieks-Turkse relaties' en riep Turkije op de aangerichte schade te vergoeden.
De leider van de rechtse Orthodoxe Volks Groep (LAOS) reageerde zowel verontwaardigd als triomfantelijk, aangezien hij als parlementslid de Turken al jaren beschuldigde van het aansteken van de bosbranden en om die reden als 'extremist' werd bestempeld. Nu blijkt hij echter altijd gelijk te hebben gehad. 

Massamoord op Koerden
Recent ging er nog een andere Turkse beerput uit de jaren '90 (gedeeltelijk) open: die van de Turkse massamoorden op de Koerden. 'Mensenrechtenschendingen waren niet te tellen en talloze journalisten, politici en activisten werden dood langs autowegen aangetroffen. Lichamen van anderen die onder mysterieuze omstandigheden verdwenen, werden nooit gevonden,' aldus Peter Edel op de website TurksNieuws.nl. Volgens diverse bronnen wordt de Turkse moordcampagne tegen de Koerden nog altijd voortgezet. 

Anti-Westerse koers
Dat Turkije onder de islamistische premier Tayyip Erdogan een steeds Europa-afkerigere en anti-Westerse koers gaat varen, zal weinig lezers meer behoeven te worden uitgelegd. Het eerste en nog altijd voornaamste slachtoffer van de regering in Ankara was Israël, maar ook Europa moet het steeds vaker ontgelden. Zo werd bijvoorbeeld geëist dat Turken in Europa niet verplicht worden gesteld in te burgeren en dreigde de regering de banden met de EU te bevriezen, als Cyprus in 2012 het roulerende voorzitterschap in handen krijgt. Turkije houdt al sinds 1974 het noordelijke deel van EU-lid Cyprus bezet en erkent als enige land ter wereld de huidige Cypriotische regering niet. 

Turkse provocaties
Afgelopen week werden economische, diplomatieke en militaire banden met Frankrijk verbroken, nadat het ontkennen van de buiten Turkije algemeen erkende Ottomaans-Turkse genocide op de Armeniërs strafbaar werd gesteld. Tegelijkertijd provoceert de Turkse marine zowel Israël, Griekenland, Cyprus als de VS door de in internationaal erkende economische zones gelegen gasvelden in de Middellandse Zee te betwisten en impliciet op te eisen door er vrachtschepen lastig te vallen en er met scherp te schieten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton haalde om deze reden vlak voor de kerst scherp uit naar Turkije, dat ze 'de bullebak van de buurt' noemde die 'alleen maar problemen opzoekt'. 

'Banden met Iran beter dan ooit'
Onlangs plaatsten de Amerikanen een onderdeel van het NAVO raketafweersysteem, dat bedoeld is Europa te beschermen tegen Iraanse raketaanvallen, in Turkije. Desondanks verklaarde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu afgelopen zaterdag dat Turkije niet zal meewerken aan eventueel militair ingrijpen tegen Iran en onderstreepte hij dat de Turkse relaties met Iran ondanks sommige verschillen van inzicht 'nog nooit zo goed als nu' zijn geweest.
Volgens sommige analisten was de ca. 10 dagen geleden gehouden gezamenlijke oefening van de Turkse en Egyptische marine echter niet gericht tegen Israël, maar juist tegen Iran. Deze aanname is echter in strijd met de vele pro-Iraanse uitspraken die de afgelopen maanden uit de monden van Turkse en Egyptische officials werden gehoord.

Herstel Ottomaans Rijk
Zowel Erdogans AK Partij als andere Turkse politieke partijen en groeperingen dromen al vele jaren openlijk over het herstel van het Turks-Ottomaanse Rijk. Zelfs de Turkse president Abdullah Gul lijkt daarbij de realiteit totaal uit het oog te verliezen door onlangs de Palestijnse terreurbeweging Hamas te prijzen voor hun 'steun aan de democratie' en hun 'wil om in vrede met Israël' te leven.
Ondertussen bestaat er vrijwel geen persvrijheid meer in Turkije; recent werd bekend gemaakt dat er in geen land ter wereld zoveel journalisten gevangen zitten als in Turkije. Turken in binnen- en buitenland krijgen via de media in hun (thuis)land dan ook een volkomen verdraaid en extreem propagandistisch beeld van het nieuws en de geschiedenis voorgeschoteld.
Het eventuele Turkse lidmaatschap van de EU werd, gezien de houding van Ankara, niet voor niets op een laag pitje gezet. Frankrijk is sowieso mordicus tegen, en Duitsland ziet het ook niet zitten om Turkije in de EU op te nemen. In eigen land is met name de PVV verklaard tegenstander; Geert Wilders vindt dat als Turkije onverhoopt tóch lid van de EU mag worden, Nederland er dan maar uit moet stappen.