13 januari 2012

Tsunami afval spoelt na tien maanden aan op Amerikaanse kustTien maanden na de allesverwoestende tsunami die Japan overspoelde, stevent een gigantische hoop tsunamipuin af op de Amerikaanse westkust. De verzameling rommel van de gigantische natuurramp is indrukwekkend groot: volgens CNN zo groot als de staat Californië en zo'n veertien keer België. Op Vancouver Island in Canada zijn al opvallend veel wrakstukken aangespoeld, en tandenborstels, plastic flessen en stukken hout met een Japanse exportstempel. Een voorproefje van de mega-afvalhoop die nog moet volgen. In tien maanden  tijd heeft de hele afvalhoop dus 7.500 km over de Stille Oceaan afgelegd. 

Het enorme drijvende eiland van tsunamipuin is blijkbaar enkele maanden voor op schema. Het eerste bewijs was een reeks Japanse boeien die begin dit jaar al aanspoelden op de Amerikaanse westkust. Satellietbeelden toonden ook al hetzelfde soort Japanse boeien met dezelfde stempels als deze exemplaren.

Lichamen
Dit is nog maar het begin en het hele gevaarte en kan voor heel wat problemen zorgen, want er is ook de vrees voor radioactief materiaal. "Om de omvang van het probleem te schetsen, is het goed te wijzen op de grootte van dit drijvend afvaleiland: in totaal is het zo groot als de staat Californië", zegt expert Michio Kaku. "Wellicht zal er geen zwaar besmet radioactief materiaal tussen zitten, maar wel gevaarlijke en giftige chemicaliën. Bovendien zullen er ook nog resten van lichamen tussen de enorme puinberg drijven."

3.700 vermisten
Bij benadering kwamen er 20.000 Japanners om bij de tsunami van acht maanden geleden en lang niet alle lijken konden geborgen worden. Er zijn nog meer dan 3.700 vermisten, die vermoedelijk allemaal met de zee zijn weggespoeld.

Schade
Daarnaast kunnen ook de grote wrakstukken die intact gebleven zijn nog schade aanrichten aan de andere kant van de oceaan. Zo zijn heuse boten afgedreven. Ze kunnen nog altijd een gevaar vormen voor andere schepen. Bovendien kunnen ze ook het onderwaterleven zoals koraalriffen ernstig beschadigen.  Bron: Hln.be