3 februari 2012

Asteroïde bedreiging voor de Aarde - Global 'NEOShield' Project
Ze kunnen gemeen en smerig zijn, en ze kunnen een puinhoop van onze planeet maken. Het zijn Near-Earth Objecten, genaamd NEO, rommel vanuit de ruimte zoals asteroïden en kometen die directe hits kunnen, en hebben, gescoord op onze nederige thuisplaneet.

Een nieuw internationaal orgaan is gestart om zich te richten op de
impact dreiging voor de Aarde, maar meer nadrukkelijk, te organiseren, voorbereiden en maatregelen te treffen.
Genaamd NEOShield (Near Earth Object Schild), is de Europese Commissie een aanzienlijke hoeveelheid euro’s aan het verstrekken om het initiatief te ondersteunen. De onderneming bestaat uit onderzoeksinstellingen, universiteiten en industriële partners in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje, evenals in de Verenigde Staten en Rusland.
 

Het belangrijkste doel
Het primaire doel van NEOShield is in detail de drie meest veelbelovende asteroïde bedreigingsvermindering technieken te onderzoeken: kinetische impactors, zwaartekracht tractoren, en de explosieve schok-doorbuiging-methode.
Dat is de kern van de onderneming als omschreven door Alan Harris, een senior wetenschapper en NEOShield projectleider bij het Duitse Aerospace Center Instituut voor Planetair Onderzoek in Berlijn-Adlershof, Duitsland.
De DLR is de coördinerende partner voor het meerjarige NEOShield project en zal de plannen deze week verder uitrollen.
 
"De wetenschappelijke kant van dit project zal de analyse van observationele gegevens over NEO’s omvatten en laboratorium experimenten, waarin projectielen worden afgevuurd op asteroïde-oppervlak analoge materialen met verschillende samenstellingen, dichtheden, poreusheid en structuren", vertelde Harris aan SPACE.com.

Een zwaartekracht tractor (trekker)
In de meeting deze week zullen specialisten uit Europa bijvoorbeeld putten uit hun eerdere kinetische impactor werken aan de studie van de Europese Ruimte Agentschap’s missie, gelabeld als Don Quisiot - een plan voor een asteroïde-afbuigingsmissie, enkele jaren geleden opgesteld.
NEOShield zal geavanceerde computermodellen en simulaties gebruiken. Dit zal onderzoekers in staat stellen om kennis op te schalen, en deze informatie toe te passen op een real-case scenario, dat vraagt
​​om een ruimtevaartuig-ingezette impactor die een echte asteroïde in de ruimte raakt. 

"NEOShield werd medio januari gelanceerd en, in de komende drie en een half jaar, onderzoekt het de maatregelen die kunnen worden gebruikt, om in de buurt van de aarde objecten - zoals asteroïden en kometen die kunnen botsen met de aarde - te voorkomen", aldus DLR ambtenaren.Daarbij zal het orgaan, waarvoor 4 miljoen euro in de financiering werd ontvangen van de Europese Unie, onderzoek doen naar de eigenschappen van objecten in de buurt van de aarde, en een strategie voor een dreigende botsing ontwikkelen."
De afgelopen jaren hebben specialisten het zwaartekracht trekker idee uitgediept.
Dat concept maakt gebruik van een ruimtevaartuig, dat een NEO op een zijspoor zou kunnen brengen, zonder fysiek contact te hebben, door alleen de zwaartekracht van baan van het object te veranderen.
"We zullen in detail kijken naar de lastige technische kwesties in verband met autonome controle van een ruimtevaartuig in de directe nabijheid van een grote, roterende, aardappelvormige asteroïde, en ion stuwraketten die continu en betrouwbaar moeten kunnen functioneren over een periode van 10 jaar of meer”, legde Harris uit.
Deze NASA-animatie laat zien hoe een toekomstige missie uiteindelijk "trekker beam” technologie zou kunnen gebruiken. 

Asteroïde explosies
Dan is er de Big Daddy van NEO-vermindering plannen: devernietig ‘m’ aanpak.
Aan de ene kant is het gebruik van nucleaire explosieven in de ruimte duidelijk controversieel en politiek uiterst delicaat, aldus Harris. Toch is er geen project dat omgaat met gevaar voor de gevolgen, voegde hij eraan toe.
"Voor een asteroïde met een diameter van meer dan een halve mijl, of een waarschuwing van minder dan vijf jaar, kan de 'blast-doorbuiging' methode de enige haalbare benadering zijn", aldus Harris. "Onze Russische collega's zullen tot in detail kijken naar de fysica van hoe een asteroïde zou reageren op een nucleaire explosie, in de buurt of op zijn oppervlak." 
Harris zei dat de Russen ook zullen kijken naar wat de uitkomst zou kunnen worden, in het geval een afbuigingspoging helemaal niet zou slagen "en wij zijn achtergelaten met de brokken van een asteroïde - of zelfs een héle - die de aardse atmosfeer binnendringt en schade aan de oppervlakte van de aarde veroorzaakt".
Met betrekking tot het bom-stralen bij NEO experimenten, benadrukte Harris: "We zijn geen voorstander van het testen van
nucleaire explosieven in de ruimte en zullen geen nucleaire wapentechnologie bestuderen."

Ruimterots beslissingstijd
Het uiteindelijke doel van het project is het gebruik van de opgedane kennis in de onderzoeken, om te komen met geavanceerde ontwerpen voor de asteroïde vermindering-test missies, zei Harris. 

Een wereldwijde dreiging
‘NEOShield’ is welkom nieuws, aldus de voormalige astronaut Rusty Schweickart, voormalig voorzitter van de B612 Foundation, een groep gewijd aan het voorspellen en voorkomen van catastrofale gevolgen van asteroïde impacts op aarde. 
 

Bron en meer lezen: Space.com