17 februari 2012

CERT: Virus sluit op 7 maart computers af van het internetHet (Belgische) computernetwerk wordt bedreigd door een virus dat op 7 maart tal van computers kan afsluiten van het internet. Dat meldt de federale overheidsdienst CERT.  

Het Computer Emergency Response Team is een team van ICT’ers, dat in staat is snel te handelen als zich een beveiligingsincident voordoet met computers of computernetwerken. Het virus waarvoor de dienst waarschuwt, heeft intussen al vier miljoen computers aangetast in meer dan honderd landen, en volgens het CERT is het waarschijnlijk dat het ook België in zijn greep heeft. Het Cert kan evenwel de impact van het virus, DNSchanger genaamd, nog niet inschatten. 

De dienst vraagt daarom elke computergebruiker in België en omgeving om vóór 7 maart even naar de website www.dns-ok.be te surfen, om te zien of het virus de computer heeft aangetast en, als dat het geval is, het te verwijderen. Met één simpele klik op de link kun je al zien of je computer besmet is of niet. 

Dat virus komt voort uit de online-fraude van zes Estse hackers, die erin slaagden om miljoenen computers te kraken en de internetverbinding meteen om te buigen naar gerichte advertentiewebsites. Na twee jaar onderzoek door de FBI kon de bende worden opgepakt. ‘Momenteel is het gevaar geweken, omdat de FBI een voorlopige server heeft geïnstalleerd die de impact van het virus ondermijnt’, vertelt Christian Van Heurck, coördinator van CERT.be. ‘Maar die server verdwijnt op 7 maart. Geïnfecteerde computers zullen op dat moment geen toegang meer hebben tot het internet.’ 

Voor tablet-pc’s en smartphones is er naar verluidt geen gevaar. 

Bron: Nieuwsblad.be