2 februari 2012

De winterse kou heeft in Europa bijna honderd levens geëist


Vooral in Oost-Europa zijn er veel slachtoffers gevallen de afgelopen dagen
Op sommige plaatsen in het oosten van Europa is het min dertig graden. Vooral Oekraïne heeft het zwaar te verduren. Binnen een week zijn er al 43 mensen omgekomen. Zeker 28 mensen zijn op straat doodgevroren. Ook zijn sinds afgelopen vrijdag 723 mensen in ziekenhuizen opgenomen met bevriezingsverschijnselen. 

In Polen zijn tot nu toe twintig doden gevallen. Onder de doden zijn twee mannen die ondanks de vrieskou waren gaan vissen. De Poolse regering riep de bevolking op tot hulp aan de zwakkeren: "Niet de kou doodt, maar de onverschilligheid".

Ook in andere landen, waaronder Roemenië, Tsjechië en Bulgarije, vielen doden. In het Balkangebergte daalde het kwik tot min 31 graden. Op de Akropolis in Athene viel ook sneeuw. Ook het eiland Kreta kreeg te maken met sneeuwval.
In het noorden van Finland werd in de nacht van dinsdag op woensdag 38,7 graden onder nul gemeten, de laagste temperatuur van deze winter.
In Duitsland kwam een oudere vrouw om het leven die, ondanks de kou, was gaan zwemmen in een meer in de deelstaat Saksen-Anhalt. Ooggetuigen meldden dat de vrouw wel eens eerder een 'ijsbad' had genomen. 

Meteorologen verwachten dat het voorlopig extreem koud blijft. 


Bron: Powned.tv