9 februari 2012

Monster gespot in IJsland meer


Een IJslandse tv-zender heeft dinsdag beelden uitgezonden van een berucht monster. Het gaat om de enorme Lagarfljot-worm.  

Een paar dagen geleden werd door ene Hjörtur Kjerúlf een video geschoten van een mysterieus, zwemmend object in de ijskoude rivier Jökulsá í Fljótsdal, in het oosten van IJsland. Een aantal mensen denkt dat dit het voor IJsland overbekende slangachtige meer-monster Lagarfljótsormurinn - dat verblijft in de rivier Lagarfljót (ook Lögurinn genoemd) - wel eens zou kunnen zijn (de rivier is eigenlijk zo breed dat men beter over een meer spreekt). Lagarfljótsormurinn is het equivalent van IJsland voor het monster van Loch Ness van Schotland. 

Voor het eerst in de geschiedenis gemeld in 1345
Volgens de legende was het aanvankelijk een heel kleine worm die op een gouden ring gezet werd om het goud te laten groeien. Toen de eigenaar van de ring een tijdje later ging kijken naar het resultaat, zag ze tot haar grote verbijstering dat de worm enorm gegroeid was, en niet het goud. Daarop gooide ze uit frustratie de ring met de worm het meer Lagarfljót in, waar de worm bleef groeien. 

Dát er iets zwemt, is duidelijk
Of onderstaande video inderdaad het bewijs is van het bestaan van het legendarische IJslandse meer-monster Lagarfljótsormurinn is natuurlijk betwistbaar. Monsters zijn altijd betwistbaar. Dat er iets zwemt tussen het waterijs is toch vrij duidelijk, maar bepaalde sceptici denken dat het een visnet is dat door de wind in de rivier geblazen werd. Eenmaal in het water bevroor het visnet… Vreemde visnetten daar in IJsland.