1 februari 2012

Nederland politiestaat


Bewoners van het centrum in Rhenen lopen kans dat hun huizen rond Koninginnedag worden doorzocht door de politie. Dat heeft de gemeente donderdagavond gezegd op een informatiebijeenkomst over het bezoek van de Koninklijke familie aan Rhenen en Veenendaal. 

Ongelooflijk. Dit is echt te gek voor woorden. Dat dit zomaar kan gebeuren in het zogenaamd vrije Nederland!

Sommige bewoners zetten de koffie klaar voor de agenten, maar niet iedereen is even blij met de mogelijke politiecontroles aan huis. Burgemeester Van Oostrum waarschuwde de tegenstanders van de huiszoekingen om mee te werken, omdat ze anders gearresteerd kunnen worden.

Verder mogen bewoners dagenlang hun auto niet in het centrum neerzetten. Ook brommers moeten weg. Fietsen mag tot kort voor de aankomst van de Koninklijke familie nog wel. Rhenen plaatst camera's in het centrum en alle vrijwilligers worden gescreend.

Volgens burgemeester Van Oostrum zijn de strenge veiligheidsmaatregelen nodig, gezien het drama in Apeldoorn. In 2009 werd daar een aanslag gepleegd op de Koninklijke familie. Daardoor kwamen acht omstanders om het leven.
 

Waanzin… Dat dit in Syrië gebeurt, oké, maar in Nederland? En dat vanwege een bezoekje van de koningin?
Beste dames en heren in Den Haag en in Rhenen: dit kan niet. Wij zijn een vrij volk.
Een belangrijke voorwaarde voor vrijheid is dat representanten van de staat onze woning niet zonder goede reden mogen doorzoeken. 'De koningin is belangrijk' is geen reden om onze burgerrechten aan je laars te lappen. Sterker nog, we hebben dit soort rechten nou juist om ons te beschermen tegen monarchen met een al te grote ego en andere 'leiders' die zichzelf belangrijker vinden dan ons.

En dan te weten dat dit soort feestjes minimaal € 3 miljoen aan gemeenschapsgeld kost. Niet meegerekend de voorbereiding en uren van ambtenaren “die er toch rondlopen”.