16 februari 2012

Vulkanologen monitoren zwerm van nieuwe bevingen onder El Hierro Eiland – aardbeving UPDATE

De onderzeese uitbarsting ten zuiden van El Hierro zou wel eens in een proces van verandering kunnen zijn. Terwijl er zichtbare activiteit aan het zeeoppervlak te zien is, maar harmonische bevingen (min of meer evenredig aan de uitbarstende magma flux) bijna zijn gestopt, is het aantal aardbevingen onder het eiland sinds gisteren sterk toegenomen. Op 15 februari werden meer dan 20 aardbevingen gemeten! Het merendeel van de aardbevingen was erg klein, ver onder magnitude 2 op een diepte van ongeveer 10 km.  

Een mogelijk scenario is dat de stijging van nieuw magma uit het mantel reservoir nieuwe breuken en rots inscheuringen maakt om routes in de korst van El Hierro te creëren, en niet dezelfde paden als voorheen zal gebruiken. In deze situatie blijft een uitbarsting mogelijk, zelfs vanuit een andere opening. Een toename van magma productie zal spoedig worden verwacht. Dit blijft echter een verwachting.
De komende dagen of weken zal blijken wat er verder gebeurt Aardbeving UPDATE: 


Op dit punt zou ik zeggen, dient een soort van waarschuwing te worden afgegeven. Westkust van Amerika moet zich voorbereiden voor het geval dat.
Wereldwijde onrust houdt duidelijk aan!Een magnitude 6.0 aardbeving – nog een! - voor de kust van Honshu in Japan - 80 mijl ten zuiden van de Fukushima kernreactor. Wetenschappers verwachten dat het hier niet bij zal blijven…