26 maart 2012

7.2 Magnitude aardbeving in Chili / Andes gebergte


3/25/2012 -- 7.2 magnitude earthquake -- Chile / Andes Mountains

Geüpload door dutchsinse op 25 mrt 2012 

Chili is zondagavond getroffen door een zware aardbeving. Het epicentrum lag zo'n 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. De beving had een kracht van 7.2 op de schaal van Richter.  

Een aantal gebieden langs de kust werd uit voorzorg ontruimd vanwege mogelijke overstromingen. Later werd die waarschuwing weer ingetrokken. De autoriteiten hadden geen tsunamiwaarschuwing gegeven. 

Dit maakt het ERG onrustig de laatste 5 dagen sinds de 7.9M aardbeving in Mexico op 20 maart 2012.  Dingen zijn in een opmerkelijke staat van onrust wereldwijd!

Houd er nu rekening mee: Westkust VS, mogelijk New Madrid seismische zone en ook een andere mogelijkheid, nl. Puerto Rico - alsook Japan, Nieuw Zeeland, de Filippijnen en Alaska…

Alle hierboven genoemde gebieden zijn klaar (en ook over tijd) voor een andere flinke aardbeving in de nabije toekomst. Voor de westkust zou het op zijn minst een 6.0M kunnen betekenen, ergens vanaf Baja richting het noorden naar Mono Lake, vervolgens naar het noordwesten bij de kust van Oregon, verder richting het noordoosten naar Vancouver Island BC…


Recente gebieden zoals Wisconsin (vreemde ‘dreun’ geluiden) en ‘pluim’ gebieden (vulkanen die ontluchten) in het midwesten en het zuidwesten (MO, AR, KS, OK, UT, NM): Wees ook alert voor mogelijke kleine maar merkbare beweging.