3 maart 2012

Plunderen bankrekeningen zal explosief toenemenHet aantal plunderingen van bankrekeningen zal de komende jaren explosief stijgen. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Bonn in Duitsland en het bedrijf G Data Software in een gezamenlijk onderzoek naar banktrojans. 

Hackers lanceren elke dag zeker 600 nieuwe, zeer geavanceerde, virussen (zogeheten banktrojans), waarmee ze de bankgegevens van onder meer Nederlanders proberen te achterhalen. Slechts 12 procent! van de meest gebruikte virusscanners is in staat om binnen 24 uur deze virussen te herkennen, meldt Sp!ts.

Cyberoorlog op banken
Banken zijn in toenemende mate verwikkeld in een cyberoorlog met hackers die bankrekeningen van argeloze consumenten proberen te plunderen.
De onderzoekers zeggen serieuze aanwijzingen te hebben dat bendes personeel in de Oekraïne inschakelen om, als de pc van een consument eenmaal is overgenomen, handmatig extra betaalopdrachten toe te voegen zonder dat de rekeninghouder dit merkt.
 

Cijfers
De Universiteit van Bonn becijferde ook dat Nederlandse consumenten bij iedere geslaagde aanval gemiddeld voor tenminste 4632 euro wordt gedupeerd. In de eerste helft van 2011 betekende dat een schadepost van in totaal 11 miljoen euro. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt dat het aandeel van banktrojans in deze schadepost nog beperkt was. De Universiteit van Bonn en G Data voorspellen echter dat banktrojans mogelijk al in de loop van dit jaar voor bijna de helft van alle geslaagde aanvallen verantwoordelijk zijn.