24 april 2012

Brit voorspelt koudste mei in 100 jaar, maar we krijgen een hete zomer
Groot-Brittannië mag zich klaarmaken voor de koudste meimaand van de afgelopen honderd jaar. Dat voorspellen althans enkele weerkundigen. Zij menen dat het triestige weer van april meegenomen wordt naar volgende maand. In enkele regio's wordt er zelfs nog sneeuw voorspeld, terwijl de rest van de UK af te rekenen krijgt met temperaturen rond de vijf graden en bijtend koude wind. 

Normaal gezien is het in mei gemiddeld 15 graden in het Verenigd Koninkrijk. De onafhankelijke weerman bij WeatherAction, Piers Corbyn, waarschuwt dat volgende maand de koudste meimaand van de voorbije honderd jaar zal worden met bijzonder koude noordenwinden. De laatste keer dat mei ook al kouder was dan gewoonlijk, was in 1996.

Officiële weerberichten waarschuwen voor hevige regen, hagel en donder. Omdat het eerder bijzonder droog was in de UK, zal de grond door de minste beetje regen verzadigd zijn. Er is dus een reële kans op overstromingen. In Schotland was het nog niet zo lang geleden al min zeven graden Celsius en de rest van het land had toen de grootste moeite om boven het vriespunt te blijven.

Bepaalde wetenschappers kunnen trouwens wel heel ver vooruitkijken: zij voorspellen nu al een enorm hete zomer. "De eerste week van mei zal sowieso slecht worden", aldus weerman Jim Dale. "Als het heel mei slecht weer blijft, kunnen we misschien wel eens een hele goede zomer hebben. Zo blijft alles in balans."
 

Bron: Hln.be