6 april 2012

Cyberplasm, een micro-robot als ‘levend’ organisme in het lichaam

Wetenschappers zijn een kleine robot prototype aan het ontwikkelen, die kan fungeren als een levend organisme in het menselijk lichaam om ziektes te identificeren.  

De robot, genaamd Cyberplasm, zal geavanceerde micro-elektronica combineren met het nieuwste onderzoek in biomimicry (technologie geïnspireerd door de natuur). Cyberplasm krijgt een elektronisch zenuwstelsel, ‘ogen’ en reuk-sensoren, gebaseerd op dierlijke cellen, evenals kunstmatige spieren die glucose als energiebron gebruiken om de robot voort te stuwen. 

Binnen 5 jaar op de markt
“Niets komt overeen met het natuurlijke vermogen van een levend wezen om zijn omgeving te zien en te ruiken en dus om gegevens te verzamelen over wat er omheen gebeurt”, zegt bio-ingenieur Daniel Frankel van de Newcastle University.
“Op dit moment ontwikkelen en testen wij de afzonderlijke componenten van Cyberplasm,” zegt Frankel. “We hopen binnen een jaar toe te zijn aan de assemblage fase. Wij zijn ervan overtuigd dat Cyberplasm binnen vijf jaar op de markt komt.” 

Cyberplasm wordt in de komende jaren ontwikkeld als onderdeel van een internationale samenwerking, gefinancierd door de Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) in het Verenigd Koninkrijk en de National Science Foundation (NSF) in de VS.
Cyberplasm zal de belangrijkste functies nabootsen van de zeeprik, een schepsel dat in de Atlantische Oceaan voorkomt. Men gaat ervan uit dat deze aanpak de micro-robot extreem gevoelig en responsief zal maken voor de omgeving, waarin het in gebruik wordt genomen.
Eenmaal ontwikkeld, zal het Cyberplasm prototype minder dan een centimeter lang zijn.