18 april 2012

Droogte in Engeland kan tot kerstmis duren


De helft van Engeland kampt officieel met droogte. Dat stelt het Britse agentschap voor het milieu, dat onlangs voorspelde dat de situatie nog tot het einde van het jaar zou kunnen duren. 

Ondanks de regen vorige week in het land staan de rivieren en het grondwater in het zuiden en het centrum van Engeland nog steeds zeer laag na twee opeenvolgende droge winters. De voorbije zes maanden viel er in bepaalde Engelse regio's zowat 40 procent minder neerslag dan gewoonlijk.

"Een lange droogte, die tot Kerstmis en zelfs langer zou kunnen duren, is meer dan waarschijnlijk", meende Trevor Bishop van het milieu agentschap. Hij riep bedrijven, particulieren en waterschappen op, water zuinig te gebruiken.

Zeven watermaatschappijen namen al beperkende maatregelen voor het watergebruik in het zuiden en oosten van Engeland, waar ongeveer 20 miljoen mensen wonen. Ze mogen geen water gebruiken voor de tuin, geen auto's en boten wassen, geen zwembaden vullen en ook fonteinen en bekkens mogen niet meer worden bevoorraad. Publieke tuinen vallen eveneens onder die beperking. Wie zijn tuin toch besproeit, riskeert een boete van 1.000 pond (1.200 euro)!