7 april 2012

Iran overweegt te stoppen met olielevering aan Shell


Iran overweegt vanwege niet-betaalde rekeningen te stoppen met het leveren van olie aan Royal Dutch Shell PLC (RDSB.LN, RSDA), meldt het Iraanse persbureau Mehr vrijdag.

Het Brits-Nederlandse olieconcern zou sinds begin 2012 nog niet betaald hebben voor de verzending die gelijk staat aan 8 miljoen vaten olie. Verder zou Shell de import van Iraanse olie inmiddels al gehalveerd hebben tot 100.000 vaten per dag, aldus persbureau Mehr.
 

Betalingsverkeer  belemmerd
Vanwege financiële sancties op Iran worden betalingstransacties bemoeilijkt, waardoor rekeningen niet betaald kunnen worden. Of een eventuele stop in de levering problemen oplevert voor Shell valt te bezien. Volgens een bron uit de olie-industrie heeft Shell het laatste nog lopende contract met Iran al opgezegd en zal het concern verder geen nieuwe contracten afsluiten.
Vanaf 1 juli geldt in de Europese Unie een boycot op de import van Iraanse olie en sinds vorige maand wordt het betalingsverkeer van en naar Iran flink belemmerd, omdat veel Iraanse financiële instellingen geen gebruik meer mogen maken van het zogenaamde SWIFT-systeem, dat het internationaal betalingsverkeer regelt.
 

Olie export
Het Iraanse persbureau meldt vrijdag tevens dat Iran is gestopt met het exporteren van olie naar de twee Griekse raffinaderijen Hellenic Petroleum en Motor Oil, omdat ook zij vanwege de financiële sancties op Iran de rekeningen niet kunnen betalen.

Meer nieuws:

Bron: Beurs.nl