11 april 2012

VS manen Noord-Korea af te zien van nucleaire testsDe nieuwe leider Kim Jong-un brengt een bezoek aan zijn marine 

De Verenigde Staten hebben Noord-Korea onlangs gemaand af te zien van het uitvoeren van een nucleaire test of het lanceren van een satelliet. De VS heeft China gevraagd zijn invloed aan te wenden om het buurland te bewegen dergelijke 'provocerende acties' achterwege te laten. 

De omstreden Noord-Koreaanse raket staat, ondanks internationaal protest, klaar op het lanceerplatform. Dat hebben journalisten vastgesteld.
De Amerikaanse waarschuwing komt een dag nadat het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldde dat Noord-Korea bovendien een derde nucleaire proef in voorbereiding heeft.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het lanceren van een raket door Noord-Korea wordt opgevat als 'uiterst provocerend' en een bedreiging vormt voor de veiligheid in de regio. Ook zou een mogelijke lancering niet stroken met de toezegging dat Noord-Korea voortaan zou afzien van het lanceren van langeafstandsraketten.
 

South Korea says North preparing for nuclear test for Friday launch (April 9, 2012)

Geüpload door adrinilinjunky op 9 apr 2012

Noord-Korea wil naar eigen zeggen tussen 12 en 16 april een aardobservatiesatelliet lanceren. Zuid-Korea heeft al aangekondigd de raket te zullen neerhalen indien ze zijn grondgebied zou overvliegen. Ook de VS en Japan vrezen dat het om een langeafstandsraket met een kernkop gaat… Bron: Volkskrant.nl