25 april 2012

Vulkaan achter Atlantis-legende na meer dan 60 jaar weer actief
De vulkaan, die mogelijk de aanleiding gaf tot de legende van de verloren stad Atlantis, is opnieuw actief. Wetenschappers stellen bewegingen vast rond de vulkaan, die deels onder water nabij het Griekse eiland Santorini ligt.  

Sinds de enorme uitbarsting in 1950 die een grote impact op de Griekse samenleving had, zijn er alleen maar kleinere uitbarstingen geweest. Na meer dan zestig jaar vertoont de vulkaan dus opnieuw activiteit. Onderzoekers konden met een GPS-systeem vaststellen dat de bodem nabij de vulkaan steeds sneller begint op te zwellen. De stroming van magma zou hier verantwoordelijk voor zijn.

Uitbarsting mogelijk
Toch denken de onderzoekers dat er niet meteen een nieuwe uitbarsting zit aan te komen. Zeker in vergelijking met wat er voor de uitbarsting van ongeveer 3.600 jaar geleden gebeurde, stellen de resultaten van hun onderzoek weinig voor. 'We hebben hetzelfde gezien bij andere supervulkanen - Yellowstone, Long Valley California en Campi Flegrei - zonder uitbarsting', zegt onderzoeker Andrew Newman, geofysicus van het 'Intitute of Techonolgy' in Georgia. 'Maar we kunnen natuurlijk ook niet ontkennen dat een uitbarsting mogelijk is. Iedere vulkaan is in zekere zin anders.'

Kleine uitbarsting al voldoende…
Bovendien kan bij deze onderwatervulkaan een kleine uitbarsting al voldoende zijn om gevaarlijke as in de lucht te spuwen, of om aardverschuivingen en tsunami's te veroorzaken.

Bron: Ad.nl