7 mei 2012

5 mei-concert sluit Bevrijdingsdag af - Beatrix' laatste keer...



















Haar laatste keer… 

Onder grote belangstelling is het 5 mei-concert op de Amstel gehouden. Het was de traditionele afsluiter van Bevrijdingsdag. Onder de vele hoogwaardigheidsbekleders bij het concert waren koningin Beatrix, de Duitse president Joachim Gauck en premier Mark Rutte. 

Premier Mark Rutte ontstak het vrijheidsvuur in Breda.
Onder andere Sabrina Starke, Guus Meeuwis en Karin Strobos traden op. Tegen het einde van het concert zongen zij samen het nummer Feeling good. Zij en andere artiesten werden begeleid door het Noord Nederlands Orkest.

Nederland heeft massaal Bevrijdingsdag gevierd. Op 14 festivals en bij talloze andere evenementen is gevierd dat er in Nederland in 1945 een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat het de koudste 5 mei was in 21 jaar - het werd in De Bilt niet warmer dan 10,2 graden Celsius - was de sfeer goed. Organisatoren spreken van een groot succes.

Het festival en het traditionele bevrijdingsdefilé in Wageningen werden goed bezocht. Onder andere minister van Defensie Hans Hillen was aanwezig. Hij gaf een toespraak op het 5 Mei Plein. Ook in andere steden was het feest. Zogenoemde ambassadeurs van de vrijheid maakten per helikopter een tocht langs de evenementen. Onder het motto 'Vrijheid geef je door' riepen onder anderen het duo Nick & Simon, Alain Clark en Go Back to the Zoo festivalbezoekers op om zich in te zetten voor vrijheid.

Geen incidenten
Behalve Wageningen deden de artiesten onder meer Zwolle, Haarlem, Groningen, Den Haag, Roermond en Vlissingen aan. In geen van de steden is melding gemaakt van ongeregeldheden. Ook de evenementen in Amsterdam verliepen rustig en zonder incidenten, aldus de politie.

In Breda hield de Duitse bondspresident Joachim Gauck de officiële 5 mei-lezing. Hij zei 'dankbaar en geroerd' te zijn door de uitnodiging. Volgens hem is dat 'geen vanzelfsprekendheid.'  De president, die zelf werd geboren in 1940, zei: 'Wij leren uit tijden van oorlog en vervolging waartoe de mens in staat is. In het slechte, maar ook in het goede.'

Zoals ieder jaar werd Bevrijdingsdag in Amsterdam afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel. Koningin Beatrix, president Gauck en premier Mark Rutte waren erbij. Er waren optredens van Sabrina Starke, Karin Strobos en Guus Meeuwis. Als Vriend van de Vrijheid heeft Meeuwis zich voor meerdere jaren aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei verbonden.

Ook uit de ruimte kwam een vrijheidsboodschap. 'Grenzen zijn alleen daar waar land en water elkaar ontmoeten', zei astronaut André Kuipers. 'De aarde is één prachtige planeet die wij met elkaar delen. Ik vraag iedereen de vrijheid door te geven.'

Op tv zeiden ze dat Beatrix "weet" dat dit haar laatste keer was en dat ze daarom zo verdrietig keek bij het lied ‘We will meet again’... 



Bron: Volkskrant.nl