15 mei 2012

Engeland ruimt sneeuw, terwijl Gran Canaria kreunt onder hitte
We zijn in midden mei, maar dat kan wispelturige weergoden niet deren, vooral niet in het Verenigd Koninkrijk en Gran Canaria. In delen van Wales en Schotland sneeuwde het vanmorgen, terwijl het Spaanse eiland momenteel kreunt onder de hitte, met temperaturen die oplopen tot veertig graden Celcius.

Neil Farrington keek vanmorgen raar op toen het begon te sneeuwen terwijl hij in de buurt van het Engelse Consett zijn hond aan het uitlaten was. "Het was nogal een zicht", getuigt veertiger. "Dikke sneeuwvlokken vielen gedurende twintig minuten in grote aantallen uit de lucht. Daarna begon het te regenen en was nergens nog sneeuw te bespeuren."

Meteoroloog Chris Burton bekent dat de sneeuw nogal laat op het jaar valt, maar helemaal niet ongewoon is. "Koude lucht afkomstig van de Noordpool en Scandinavië veroorzaakte de sneeuwval." Meer winters weer verwacht de weerman niet, integendeel. In sommige delen van Engeland zou het zondag tot zeventien graden Celsius kunnen worden. "Tot dan blijft het eerder aan de frisse kant."

Het weer in het Verenigd Koninkrijk staat in schril contrast met het klimaat op het Spaanse eiland Gran Canaria, waar de thermometer op bepaalde plekken veertig graden Celcius aanwijst. De autoriteiten waarschuwen er voor de hitte. Die kostte vorige zondag onrechtstreeks het leven aan twee Britten die op het eiland hun vakantie doorbrachten. De 78-jarige Wendy Richardson bezweek aan een hartaanval tijdens een geleide trektocht, terwijl Willoughby Chaffey (74) stierf nadat hij in een ravijn was gevallen.
Zie ook: Bron: Hln.be