31 mei 2012

Houla overlevende smeerde zich vol bloed en hield zich voor dood
Jongetje hield zich stil terwijl familie gruwelijk werd afgeslacht 

Enkele dagen na het bloedbad dat gewapende milities aanrichtten bij burgers in het Syrische Houla komen er verschrikkelijke verhalen naar buiten van de weinige overlevenden. Een 11-jarige jongen vertelde aan persbureau Associated Press hoe hij doodstil bleef liggen terwijl zijn familie werd afgeslacht. 

Ali el-Sayed zegt dat zijn moeder begon te huilen toen ongeveer elf gewapende mannen in het midden van de nacht de woning van het gezin binnendrongen. Ze kwamen uit een tank en schoten het slot van de deur kapot. Ze vroegen naar zijn vader, oudste broer en oom, en leidden hen naar buiten. 'Mijn moeder begon te roepen: 'Waarom nemen jullie hen mee? Waarom nemen jullie hen mee?',' aldus de jongen. Snel daarna schoten de mannen, met lange baarden en geschoren schedels, alle gezinsleden dood.

Slachting
Een man in burgerkleren nam zijn moeder mee naar de slaapkamer en doodde haar met vijf kogels in het hoofd en nek, waarna ook zijn zus Rasha een kogel in het hoofd kreeg in de gang. Ali zat verscholen vlak bij zijn broers Nader (6) en Aden (8) toen zij werden doodgeschoten. De schutter vuurde ook op Ali, maar miste. De jongen probeerde op te houden met beven, en deed alsof hij dood was. 'Ik deed het bloed van mijn broer helemaal over mij,' zei de jongen gisteren, vijf dagen na de slachting. Hij verblijft nu bij familieleden.

AP kwam met de jongen in contact via oppositieleden, maar zijn verhaal is niet onafhankelijk geverifieerd.

VN
In Houla werden meer dan 100 mensen omgebracht, onder wie tientallen kinderen, die volgens het mensenrechtenbureau van de VN werden geëxecuteerd. Woordvoerder Rupert Colville van de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten zei dat van de 108 dodelijke slachtoffers bijna twintig zijn omgekomen door artillerie- en tankvuur.
De anderen zijn standrechtelijk terechtgesteld tijdens twee aparte incidenten, waarbij volgens getuigenissen regeringsgezinde milities waren betrokken. Sinds de protesten tegen het bewind van president Assad in maart begonnen, zijn er volgens de oppositie al zo'n 13.000 mensen omgekomen.
 

Zie ook: 


Bron: Ad.nl