30 mei 2012

Ook in Frankrijk, België, Engeland en Italië een stille run op de banken
Links: Archieffoto van de bankrun op de Britse Northern Rock bank in 2007. Rechts: 'mini-bankrun' vorige week op de Zweedse Handelsbanken nadat deze door Moody's werd afgewaardeerd. 

Megabank UBS waarschuwt voor mogelijke ernstige bankrun in juni met instorting bankensysteem als gevolg - Spanje vreest instorting en wil onmiddellijk actie ECB - Griekse schuld blijkt 1 biljoen euro te zijn (422% van het BNP). 

Behalve in Griekenland en Spanje blijken ook in Frankrijk, België, Engeland en Spanje burgers het afgelopen jaar ongewoon veel geld van hun bankrekeningen te hebben opgenomen. In Griekenland bereikte deze stille 'slow motion' bankrun, die al 2 jaar aan de gang is, een voorlopig nieuw hoogtepunt. Behalve een groeiende kapitaalvlucht van privégeld dreigen de banken ook nog eens te maken te krijgen met het wegstromen van de fondsen van grote professionele beleggers. Kortom: het Europese bankensysteem wankelt opnieuw. 

Rekeningen leeghalen zal toenemen
In het afgelopen jaar werd er 120 miljard euro bij de Belgische banken opgenomen; de collega's in Frankrijk noteerden 90 miljard en die in Italië 'slechts' 30 miljard. Volgens het internationale persbureau Reuters moeten de banken in Frankrijk, België en Spanje erop rekenen dat het (gedeeltelijk) leeghalen van de rekeningen door de burgers de komende tijd alleen maar zal toenemen.

Doodgezwegen in de media
Nergens is de stille -en door de politiek en media krampachtig doodgezwegen- bankrun echter zo erg als in Griekenland en Spanje. In deze twee landen werd alleen al in de eerste twee dagen van vorige week 1,4 miljard euro opgenomen. In totaal namen de Grieken sinds de verergering van de crisis in 2010 zo'n 72 miljard euro van hun rekeningen op, 30% van het totaal. Een derde van dat bedrag zou linea recta naar het buitenland zijn gebracht. Om hun vermogen op peil te houden kochten de Grieken bijvoorbeeld ook edelmetalen.

Topman spreekt bankrun tegen
Waarnemers zijn het er overigens niet over eens of we daadwerkelijk over een bankrun kunnen spreken. De nieuwe topman van de Deutsche Bank, Anshu Jain, verklaarde hier in heel Europa geen spoor van te kunnen ontdekken. Zijn ontkenning is echter logisch, omdat men doodsbang is dat een bekend gemaakte bankrun overslaat naar andere landen waardoor vervolgens het hele Europese bankensysteem zou kunnen instorten. 
 

UBS: Risico op bankrun in juni
Van de Zwitserse megabank UBS kunnen we een objectievere inschatting verwachten, omdat dat land zich niet heeft laten knechten door de euro. De topmanager Investeringen van UBS schat de kans dat er nog vóór de Griekse parlementsverkiezingen op 17 juni een hevige bankrun in de Zuid Europese landen ontstaat op 20%, wat in de financiële wereld als een aanzienlijk risico wordt beschouwd.
'Besmettingsgevaar zou ertoe kunnen leiden dat privéklanten in Portugal, Ierland, Italië en Spanje hun geld opnemen, omdat ze zich zorgen maken om de solventie van de banken of om hun geld om te wisselen voor een andere munt,' aldus Alexander Friedman. 'Dat zou een grote bankeninstorting veroorzaken, die daadwerkelijk ongekende stappen van de Europese Centrale Bank zou vereisen.'

Zie ook:
Bron en verder lezen: Xandernieuws.punt.nl
Posted: Eindtijdnieuws.blogspot.com en Eindtijd.goedbegin.nl