2 mei 2012

UNESCO expert waarschuwt Caribbean: Tsunami kwestie van tijd


Een vooraanstaand expert van UNESCO, Wendy Watson-Wright, heeft 40 miljoen mensen in de Caribbean gewaarschuwd om voorbereid te zijn op een tsunami. De adjunct-directeur van UNESCO, welke oceanografische data en informatie verzamelt, doet deze uitspraak twee jaar voordat het tsunamiwaarschuwingssysteem voor de regio gereed zal zijn.

‘Het is geen kwestie van OF er een tsunami zal komen, maar WANNEER’, waarschuwt ze.
Maar ze krijgt inmiddels bijval van andere vooraanstaande (tsunami) experts, die hun gegevens baseren op historische data van aardbevingen en vulkanische activiteit in de regio. 'Het gevaar van een grote tsunami ligt wel degelijk op de loer, ver beneden de oppervlakte van toeristische trekpleisters en parelwitte stranden'. Naast de veertig miljoen inwoners krijgt de regio jaarlijks te maken met ruim twintig miljoen toeristen, waardoor het gebied kwetsbaar en dodelijk lijkt te zijn voor een potentiële tsunami.

In de Jamaica Observer schrijft ze dat sinds 1498 het gebied door minstens 94 tsunami's is getroffen, wat resulteerde in 4652 doden. De meeste tsunami's waren het gevolg van zeebevingen, terwijl het gebied kwetsbaar lijkt voor alle geologische verschijnselen die tsunami's kunnen veroorzaken, van aard- en zeebevingen tot (onderwater) vulkanen en aardverschuivingen.

Modellen laten zien dat een tsunami grote verwoesting kan aanrichten in laaggelegen landen en eilandstaten, waarbij de bevolking grotendeels aan de laaggelegen kustgebieden of rond de hoofdsteden woont.

De UNESCO expert vervolgt met haar verhaal dat het tsunamiwaarschuwingssysteem in de Indische Oceaan levens heeft gered bij de 8.6 beving bij Indonesië, eerder dit jaar. 'Vanwege grootschalige oefeningen en informatieverstrekking werden de Indonesiërs voorbereid op een nieuwe ramp. Mensenlevens zijn gered door zo’n waarschuwingssysteem, omdat ze voortijdig konden vluchten naar hoger gelegen gebieden’.

Naar verwachting is het tsunamiwaarschuwingssysteem voor de Carribean in 2014 gereed en zal dan huisvesten in Puerto Rico.

Zie ook: