13 juni 2012

Eerste Italiaanse bank blokkeert vanwege geldgebrek rekeningen van klanten – U bent dus gewaarschuwd
Rome, 2011: bij protesten tegen de banken vernielen demonstranten een pinautomaat. Om bankruns voor te zijn, worden Europese rekeninghouders voortaan volkomen in het duister gehouden omtrent de toestand van hun bank.  

Stil gehouden door de media in Europa
Eind mei blijkt de Italiaanse bank BNI SpA (Bank Network Investments) vanwege geldgebrek zijn deuren voor minstens één maand te hebben gesloten. Klanten kunnen gedurende deze tijd niet bij hun geld, hun salarissen en pensioenen e.d. en kunnen ook hun rekeningen niet betalen. Omdat de problemen van de bank bewust werden stilgehouden, kwam deze bank holiday volkomen onverwacht en hadden de klanten geen tijd meer om geld van hun rekeningen te halen. Dit zou wel eens de standaard modus operandi kunnen worden als meer Europese banken straks blut blijken te zijn. U bent dus gewaarschuwd. 

Zware kritiek
Peter Giordano, voorzitter van de consumentenbelangenorganisatie Adiconsum, uitte zware kritiek op de Italiaanse Centrale Bank, omdat deze het plotselinge uitstel van betaling door BNI goedkeurde, zonder daarbij aan de belangen van de klanten -waaronder gezinnen met één inkomen en gepensioneerden- te denken. 'Dit is zeer ernstig en onacceptabel,' verklaarde Giordano, erop wijzend dat de klanten van de bank nu niet eens geld kunnen pinnen om boodschappen te doen.  

Banken handelen uit eigenbelang
Volgens Giordano is deze handelswijze geen eenmalig incident en nemen banken doorgaans besluiten, die enkel in hun eigen belang zijn, waarbij de klanten zwaar worden gedupeerd. Eerder waren namelijk ook de rekeninghouders van Banca MB het slachtoffer. Adiconsum eist nu dat de klanten van BNI zo snel mogelijk weer toegang krijgen tot hun (spaar)rekeningen. Inmiddels zou de Sim Consultinvest Savings Bank van Ravenna de gedupeerden te hulp zijn gekomen, maar deze zijn nog altijd woedend dat BNI zomaar de toegang tot hun eigen geld blokkeerde. 

Eerste dominosteen…?
Of dit geval de eerste dominosteen is van het omvallende Europese bankensysteem is onmogelijk te zeggen. Maar het is wel een zeer duidelijke waarschuwing: ook uw bank zal, als het er op aankomt, enkel aan zijn eigen belang denken, en u zonder enige waarschuwing vooraf -letterlijk- in de kou laten staan. Zorg daarom dat u altijd voldoende cash geld in huis heeft om minstens een maand boodschappen e.d. te kunnen doen. 

Zie ook: