9 juni 2012

Hebben Aliens of heeft God het menselijk ras geschapen? vraagt Ridley Scott in Hollywoodfilm 'Prometheus' (2012)Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen, die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.

Prometheus is de nieuwste science fiction film van Ridley Scott, die nu draait in de bioscopen. Eerdere science fiction films van de regisseur waren Alien (1979) en Blade Runner (1982).

De film begint met het wetenschapperskoppel Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) en Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) die samen een grotschilderij vinden in het jaar 2093. Op deze tekening is te zien, wat eerdere beschavingen van aliens afwisten. Na deze belangrijke ontdekking verplaatst het verhaal zich naar ruimteschip de Prometheus. Daar zien we David (Michael Fassbender) zijn perfecte leventje leiden: haren perfect geblondeerd, blauwe ogen en in goede conditie. Ondertussen houdt hij de 17 bemanningsleden van het ruimteschip goed in de gaten. Al snel wordt duidelijk dat David een robot is, die tijdens de tweejarige reis van Aarde naar een nieuwe planeet de werknemers in een slaap heeft gehouden, om te ontwaken net voordat ze bij deze nieuwe planeet aankomen.

Vervangbare mankracht
Ondanks de 17 bemanningsleden draait deze film voornamelijk rondom de karakters van Elizabeth (Rapace), Charlie (Marshall-Green), David en Meredith Vickers (Charlize Theron). De ijzige Meredith Vickers, die gespeeld wordt door Theron, is de leidinggevende van het schip en beschouwt iedereen als een vervangbare mankracht. Er is dan ook telkens een grote spanning tussen haar en de rest van de bemanning.

Aliens, onze scheppers???
Met de introductie van karakter Elizabeth en het karakter David op de Prometheus weet de film gelijk te boeien. De film wordt rustig opgebouwd en is tot dan zeker geen spektakel film à la Michael Bay. Er wordt ingegaan op de geschiedenis van Elizabeth en voornamelijk de oorsprong van haar geloof - "it's what I choose to believe". In de gehele film speelt dit een rol, waarbij ze een kruisje om haar nek draagt. Daarnaast behandelt de film ethische onderwerpen, zoals geloof tegenover het Darwinisme (evolutie). Voor Elizabeth is dit de kans om haar ‘maker’ te ontmoeten, aangezien zij de aliens ziet als de ingenieurs, de makers van het menselijke ras. 

Men blijft met onbeantwoorde vragen achter
Enige minpuntjes zijn het nalaten van meer diepte bij de karakters, onbeantwoorde verhaallijnen en het ontbreken van een echte ‘schok’ in het verhaal. Wanneer je de bioscoop verlaat, zit je nog vol vragen betreffende de film, vooral ook omdat het einde een ongeneerde trailer lijkt te zijn voor een vervolg…  

Het mag duidelijk zijn dat het plot van deze Hollywood film, gecreëerd door de Illuminati, de mensheid wil afleiden van het feit dat God onze Schepper is, en niemand anders, hoe graag zij dit ook hadden gewild.

In deze tijd, de eindtijd, zien we dat de misleiding steeds groter aan het worden is, op alle terreinen van het leven. Nog even, en de ‘annunaki’ (aliens, gevallen engelen, demonen) keren terug om zich voor te doen en voor te stellen als onze scheppers… Maar hun bedoelingen zijn geenszins menslievend! 

Zie ook: