26 juni 2012

Mysterieus: Gentech gras doodt massaal kudde runderen in de VS

De mysterieuze dood van een kudde runderen in Centraal Texas wordt momenteel door de overheid onderzocht en men gaat ervan uit dat gentech gras de oorzaak is, meldt CBS Station Keye. De runderen vielen onlangs ineens dood om in de weide van Jerry Abel in Elgin, ten oosten van Austin.


Abel vertelt dat hij de kudde al 15 jaar laat grazen op de weide en het gras ook hooit. Het gras bezit veel blad, het is een prima gras vol met eiwit. Het is eigenlijk perfect voer voor de dieren.

Genetische modificatie
Het is gras is een genetische modificatie van de soort Bermuda, Tifton 85 genaamd. Het groeit al 15 jaar op het land van Abel om zijn 18 koppen tellende kudde Corriente te voederen. De koeien zijn klein van stuk en bezitten grote horens en zijn hierom populair bij de rodeo, zoals lasso werpen.
‘Toen we de kudde naar de groene weide brachten, waren de dieren enthousiast om van het verse gras te gaan eten’, vertelt Abel. ‘Dit vond drie weken geleden plaats, toen kwamen we er ook snel achter dat er iets verschrikkelijk fout zat.’

Traumatisch
‘Toen onze trainer het luide loeien hoorde, dacht hij dat een koe moest kalven. Maar ter plekke zag hij dat vrijwel alle dieren, zowel de stieren als de koeien, op de grond lagen. Sommige waren reeds dood en andere hadden stuiptrekkingen. Binnen enkele uren stierven 15 van de 18 dieren. Om de dieren te zien sterven, was traumatisch; er was niets om de dieren te helpen...’

Plotselinge ‘productie’ van Cyanide gif
Uit de eerste testen blijkt dat het gentech gras Tifton 85, welke hier al jaren groeit, plotseling was begonnen met het produceren van cyanide. Dit gas vergiftigde de kudde.
Dierenarts Gary Warner: ‘We vermoeden dat de droogte van de afgelopen 2 jaar en de combinatie van andere factoren leidt tot de productie van het dodelijke gas door het gras.’

Meer boeren met gemodificeerd gras!
En wat tot een grotere bezorgdheid leidt, andere boeren die ook het gentech gras in hun weilanden hebben staan, hebben ook last van cyanide in hun velden. Echter geen andere kudde is tot nu toe gestorven.
Wetenschappers (U.S. Department of Agriculture) onderzoeken het gras op dit moment op een vreemde en onverwachte mutatie. Totdat duidelijk wordt wat de oorzaak is van de plotselinge cyanide productie van het gras, houdt Abel zijn dieren ver weg van de beruchte weide. De sprinkhanen ‘genieten’ er nu van.
 

Mysterious Mass Cattle Deaths in Texas has U.S. Department of Agriculture baffled (June 24, 2012)

Gepubliceerd op 24 jun 2012 door adrinilinjunky


Bron: Zaplog.nl