25 juni 2012

NASA maakt plannen voor grootschalige elektriciteitsnet uitval – ZonnevlammenHet elektriciteitsnet is "bijzonder kwetsbaar voor slecht ruimteweer".
Voor velen klinkt dit óf als een complottheorie óf lijkt voor hen op een Hollywood Armageddon actiefilm. Voor de National Aeronautics and Space Administration is het een ernstige bedreiging, met de potentie het technologisch gedreven leven weg te vagen, waar we zo aan gewend zijn. 

De zon nadert een periode van hoge turbulentie, aangeduid door veel onderzoekers als het Zonnemaximum, met een piek in activiteit eind 2012 begin 2013.
De cyclus komt elke 10-11 jaar terug. 

Echter, hier klopt iets niet…
In het jaar 2000 hebben wij namelijk een zonnemaximum gehad, wat inhoudt dat 2010-2011 het laatste zonnemaximum kende. Wordt wellicht de huidige hoge zonneactiviteit – volgens Ed Dames de afgelopen 1000 jaar niet eerder gezien – veroorzaakt door iets anders?
Vergeet daarbij niet: NASA = Never A Straight Answer. 

Grand Alignment
Bovendien hebben we te maken met een 26.000 jarige galactische uitlijning-cyclus die zal plaatsvinden op of rond 21 december 2012, griezelig samenvallend met het einde van de Maya kalender.


‘Zon ontwaakt uit diepe slaap’
Een organisatie die geen risico neemt, is NASA. "De zon wordt wakker uit een diepe slaap, en in de komende jaren verwachten we een nog veel hogere zonneactiviteit te zien."
De National Academy of Sciences vatte het probleem twee jaar geleden samen in een historisch 132 pagina’s tellende rapport met de titel: "Severe Space Weather Events - maatschappelijke en economische gevolgen". Hij wees erop hoe mensen van de 21e-eeuwse vertrouwen op high-tech systemen voor de basis van het dagelijks leven. Slimme elektriciteitsnetten, GPS-navigatie, luchtvaart, financiële dienstverlening en de (nood-)radiocommunicatie kunnen allemaal worden gevloerd door een intense zonneactiviteit. Een dergelijke zonnestorm, waarschuwde de Academie, kan leiden tot twintig keer meer economische schade dan een orkaan als Katrina.

Volgens dit verslag zijn elektriciteitsnetten kwetsbaarder dan ooit. Het probleem zit ‘m in de onderlinge verbondenheid. Onderlinge verbondenheid maakt het systeem gevoelig voor brede "cascade uitvallen".
"Het concept van wederzijdse afhankelijkheid," aldus het rapport: "blijkt uit het niet beschikbaar zijn van water als gevolg van langdurige uitval van elektrische energie en het onvermogen om een elektrische generator opnieuw op te starten zonder water op het terrein."


Wat als een super Zonnestorm zich vandaag voordeed?
Een Amerikaanse kaart met omcirkelde kwetsbare gebieden van transformatoren met waarschijnlijke systeem uitvallen…
"Een eigentijdse herhaling van het Carrington Event zou uitgebreide sociale en economische problemen veroorzaken," waarschuwt het rapport verder. Stroomuitval zou gepaard gaan met radio black-outs en satellietstoringen; telecommunicatie, GPS-navigatie, bankwezen en financiën, en het vervoer zouden alle worden beïnvloed. Sommige problemen zouden verholpen kunnen worden bij het vervagen van de zonnestorm: radio en GPS-uitzendingen kunnen vrij snel online terugkomen. Andere problemen zouden blijvend zijn: een uitgebrande multi-tonnen zware transformator, bijvoorbeeld, kan weken of maanden van reparatie vereisen. De totale economische impact in het eerste jaar alleen al zou de 2 biljoen dollar kunnen bereiken, ongeveer 20 keer hoger dan de kosten door orkaan Katrina.
 

De belangrijkste factor in dit artikel zou (alweer) de invloed van de naderende Planeet X moeten zijn. Laat je niet misleiden door NASA die beweert dat we ons momenteel nog in een zonnemaximum bevinden, die begin 2013 op zijn hoogtepunt is. In 2010-2011 heeft de zon dus reeds een maximum gekend in die zonnevlekcyclus.

Wordt vervolgd... 

Zie ook: