30 juni 2012

Nieuwe uitvinding! Robots krijgen gevoel in hun vingers

Robots krijgen het vermogen aan te raken, en kunnen beter voelen dan mensen… Onderzoekers hebben nu BioTac ontwikkeld, een mechanische vinger die een stijve centrale sensor bevat, omgeven door vloeistof en bedekt met een flexibele huid. 

De sensor is gebaseerd op de menselijke vingertop, en heeft deze zelfs verbeterd. De sensoren van de robot verslaan ons menselijke gevoel, doordat ze veel sterker de textuur van de natuurlijke materialen kunnen voelen. Ook is de sensor in staat de temperatuur van een object te meten. Wil je weten hoe het werkt, kijk dan onderstaande video. 

Deze Bio-Tac, zoals de sensor heet, zorgt voor perspectief op verschillende manieren. Zoals gezegd biedt het hoop voor mensen met arm-protheses. Misschien dat zij dankzij deze ontwikkeling ooit weer ‘gevoel’ in hun vingers krijgen.

Ook op andere gebieden is deze ontwikkeling in potentie revolutionair. De persoonlijke robot-assistent komt hiermee een stukje dichterbij. In productontwikkeling kan de Bio-Tac nut hebben, vanwege de grotere mogelijkheden voor herkenning.  

Robots Get A Feel For The World

Gepubliceerd op 18 jun 2012 door USCViterbi 

Wat voelt een robot wanneer het met iets in aanraking komt? Weinig of niets… tot nu toe. Onderzoekers van de USC Viterbi School of Engineering publiceerden een studie in Frontiers in Neurorobotics waaruit blijkt dat speciaal ontworpen robots kan worden aangeleerd om zelfs nog beter te voelen dan mensen.